USB hubs

Man kan få rigtig mange eksterne enheder, som man kan tilslutte til sin computer. Ud over det mest indlysende – tastatur og mus – kan man jo få brug for mange andre enheder: Det kan være praktiske ting som for eksempel printer, scanner, eksterne harddiske, webcams eller forskellige pegeredskaber som f.eks. trackball, mousetrapper eller pen. Det kan også være ting, der bare er rare at have – eller simpelthen sjove. Ved hjælp af en lille antenne kan du se TV, og med en smart omformer kan du tilslutte din PlayStation eller din Wii – eller endda en gammel VHS-afspiller. Eller hvad siger du til en lille varmeplade, der kan holde din kaffe varm, mens du arbejder? Eller en lille vifte, når det er varmt, eller en lille lygte, så du bedre kan se tastaturet?

Mulighederne er mange, og sommetider har man bare ikke USB indgange nok til alle de forskellige enheder, man gerne vil tilslutte! Hele tiden bliver man nødt til at skifte ledninger, hive det ene USB stik ud for at tilslutte en anden enhed. Man tilslutter og frakobler USB enheder i én uendelighed, og resultatet kan hurtigt blive én stor fuglerede af ledninger.

Men heldigvis er løsningen ikke langt borte: Du kan klare problemet nemt og enkelt med en USB hub. En USB hub fungerer som en slags stikdåse og gør det muligt at tilslutte 4 USB enheder til blot én USB indgang. De fås enten som små bokse, der minder lidt om en router, og som tilsluttes ved hjælp af et kabel, eller som en kompakt lille enhed, der plugges direkte i computerens USB indgang.

Nogle USB hubs har deres egen strømforsyning, mens andre får strøm via computeren. Vil man gerne tilslutte eksterne enheder, der har brug for meget strøm, kan det være en god idé at bælge en USB hub med sin egen strømforsyning. En USB hub bør også være high speed, hvis de tilsluttede enheder skal kunne køre ordentligt. Det er værd at bemærke, at selvom man i daglig tale bruger USB 2.0 som ensbetydende med high speed, er dette ikke altid tilfældet. USB 2.0 specifikationen, der introducerede high speed, omfatter nemlig også USB 1.1 specifikationen, og det betyder, at man ikke kan være sikker på at en USB 2.0 hub virkelig også er high speed.

For low-speed USB 1.1 enheder er der en begrænsning på kabellængden, som ikke må være mere end 3 meter lang. Her kan man drage nygge af en USB hub, der kan bruges til at forlænge kabellængden op til 5 meter.

Ud over at øge antallet af USB porte i computeren eller at forlænge kablerne til USB 1.1 enheder, er der en ekstra fordel – især hvis du bruger en bærbar computer. For hvis du har dine eksterne enheder tilsluttet via en USB hub, så kan du meget nemt plugge dem ud, når du skal have din bærbare med dig på farten. Og når du kommer hjem igen, er det lige så let at plugge det hele ind igen. På den måde undgår du alle de rodede ledninger, som ellers nemt kan blive resultatet.

Dette indlæg blev udgivet i Teknik. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.